Esitys SML:n ranking-järjestelmän uudistamiseksi
Tämä esitys on lähetetty SML:n hallitukselle käsiteltäväksi kilpailumääräyksiä uudistettaessa. Samalla se on julkaistu SML:n keskustelupalstalla, jossa sen toivotaan aikaansaavan keskustelua.
Taustaa:
SML:n virallinen rankingjärjestelmä uusittiin joitakin vuosia sitten. Allekirjoittanut oli silloin mukana uudistusta suunnitelleessa työryhmässä. Järjestelmän uusimiseen oli monia syitä. Haluttiin muun muassa huomioida pisteissä kilpailun koko, ja pisteyttää niin että kaikki osallistujat saavat pisteitä ja näkyvät listalla. Lisäksi haluttiin, että pärjääminen hyvin alkuerissä palkitsee myös pisteissä. Rankingista haluttiin myös jatkuva (eli kaikki viimeisen vuoden kisat huomioidaan). Näiden pohjalta syntyi nykyinen järjestelmä, jossa pisteitä saa seuraavasti:
Peruspisteet lineaarisesti siten, että viimeinen saa yhden pisteen, ja jokainen sija siitä paremmaksi tuo yhden pisteen lisää. Top 8 joukossa riippuvuutta on jyrkennetty. Alle 10 hengen kisoissa on oma taulukko peruspisteille. Kerroin, jolla peruspisteet kerrotaan, tulee kilpailun tason mukaan.
Nykyjärjestelmä on toteuttanut yllämainitut vaatimukset. Se on kuitenkin tuonut mukanaan tiettyjä epäkohtia ranking-listaan:
1. Hyvin suuret kisat. Suurista kisoista (Esim. Weisser Bär tai kadettien Cadet Circuit-kisat) saa helposti yhdellä tai kahdella alkuerävoitolla selvästi enemmän pisteitä kuin kotimaisen kisan voitosta. Tämä siis vaikka molemmilla kisoilla on sama kerroin. Pääsemällä suuressa kisassa cupiin pisteitä tulee helposti enemmän kuin useammankaan pienen kisan voitoista yhteensä. Ongelma tulee esille myös MC-kisoissa, sillä vaikka siellä on kovempi taso, pitää kerroin 2,5 huolen siitä, että pisteitä tulee ropisemalla.
2. Kisojen määrä. Nykyisessä systeemissä kaikki kisat huomioidaan. Tämä johtaa siihen että rankingissa korkeimmalla ovat ne miekkailijat, jotka käyvät eniten kisoissa (ja nimenomaan isoissa kisoissa). Miekkailija joka ei osallistu kaikkiin mahdollisiin isoihin kisoihin (usein ulkomailla), jää jälkeen niistä jotka reissaavat kaikki kisat vaikka eivät niissä pärjäisikään.
3. Ensimmäiset cup-kierrokset ovat pisteiden kannalta tärkeimpiä. Myöhemmillä kierroksilla kun vastus kovenee, putoavat voiton tuomat lisäpisteet aina puoleen (paitsi top 8 joukossa).
Näiden epäkohtien seurauksena voidaan hieman kärjistäen sanoa, että ranking ei mittaa miekkailijoiden paremmuutta sen perusteella, miten he pärjäävät kisoissa, vaan sen perusteella kuka matkustaa eniten isoihin kisoihin. Kotimaisilla kisoilla ei rankingin kärkipäässä ole juuri minkäänlaista merkitystä, mikä osaltaan lienee johtanut siihen että monet kovimmat miekkailijat eivät juuri osallistu kotimaan kisoihin.
Näiden epäkohtien korjaamiseksi esitän uutta rankingjärjestelmää:
Vanhan järjestelmän mukaisesti uusi ranking olisi jatkuva, ja koostuisi peruspisteistä ja kertoimesta. Eroa olisi siinä, mistä sijasta saa kuinka paljon pisteitä, sekä siinä, että kaikkia kilpailuja ei huomioitaisi yhteispisteitä laskettaessa. Ranking-listalla järjestys määräytyy ensisijaisesti pisteiden yhteismäärän mukaan ja toissijaisesti suurimman yksittäisen pistepotin mukaan.
Peruspisteet:
Uudessa järjestelmässä peruspisteiden määrä riippuisi sijoituksesta sekä kilpailuun osallistuvien miekkailijoiden määrästä (tulosten mukaan).
Oleellisin ero on se, että uudessa systeemissä peruspisteet eivät kasva sijoituksen mukaan lineaarisesti vaan eksponentiaalisesti, eli jokainen cup-ottelun voitto aina tuplaa saatavat peruspisteet. (vastaava kuin FIE:n systeemi sijoilla 9-64.) Pisteet muodostuvat täysien cup-kierrosten mukaisten sijoitusten mukaan, jotta kilpailujärjestelmällä ei olisi vaikutusta pisteisiin.
Kisan koon kaksinkertaistuessa kaksinkertaistuvat myös tietystä sijasta saatavat peruspisteet. Näin ollen sijoittuminen ison tai pienen kisan puoliväliin antaisi samat peruspisteet, mutta ison kisan voitto antaisi huomattavasti korkeammat pisteet kuin pienen kisan voitto.
Tähän peruslogiikkaan on muutama poikkeus:
1. Jotta pistepotti ei räjähdä käsiin isojen kisojen voitoissa, on peruspisteytystä loivennettu top 8 joukossa. Siellä voitto ei kaksinkertaista pistepottia, vaan jokainen voitto tuo saman verran lisäpisteitä kuin pääsy 16 joukosta 8 joukkoon. (vrt FIE-ranking)
2. Jotta myös alkuerissä pärjäämisestä palkittaisiin, saavat kullakin kierroksella pudonneista keskivälin yläpuolelle sijoittuneet kierroksen tuomat peruspisteet 1,5-kertaisena. Esim: Sijat 33-48 tuovat 1,5-kertaisen pistepotin sijoihin 49-64 verrattuna.
3. Jotta pistepotti ei kasvaisi niin suurin harppauksin osallistujamäärän kasvaessa, on jokainen osallistujamääräväli (esim. 33-64) jaettu kahtia (esim. 33-48 ja 49-64) siten, että suurempi osallistujamäärä tuo 1,5-kertaiset pisteet.
4. Jottei jättisuurten kisojen voiton antama pistepotti kasvaisi liian suureksi, eivät pisteet kasva osallistujamäärän mukana 257:n jälkeen.
Kertoimet
Myös kerroinjärjestelmää on hieman yksinkertaistettu nykyisestä. Uudet kertoimet muodostuisivat seuraavasti:
Kategoria A1, kerroin 1,0: Osallistujamäärältään rajoittamaton kisa johon saa osallistua kansallisella lisenssillä
Kategoria A2, kerroin 1,5: Kuten A1, mutta kisassa ratkaistaan jokin kansallinen tai kansainvälinen mestaruus (esim: SM-kisat, Vironmestaruuskisat ja PM-kisat)
Kategoria B0, kerroin 1,5: Osallistujamäärältään rajoittamaton kisa, johon vaaditaan FIE lisenssi (Satelliitti-MC-kilpailut)
Kategoria B1, kerroin 2,0: Osallistujamäärältään rajoitettu (X miekkailijaa/kansallisuus) kisa, johon vaaditaan FIE-lisenssi (MC-kisat)
Kategoria B2, kerroin 3,0: Kuten B2, mutta kisassa ratkaistaan jokin kansainvälinen mestaruus (EM- ja MM-kisat)
Jatkuvuus
Vanhan systeemin tavoin uudessa systeemissä kunkin kisan pisteet olisivat voimassa vuoden. Mikäli sama kisa järjestetään seuraavana vuonna uudestaan, ovat pisteet voimassa kyseisen uuden kisan tulosten julkaisuun saakka.
Uudessa systeemissä ei kuitenkaan huomioida kaikkia kisoja, vaan kunkin miekkailijan pisteisiin lasketaan mukaan vain kymmenen parasta pistepottia viimeisen vuoden ajalta. Näin ollen pisteytystään ei voi rajatta parantaa käymällä yhä useammissa kisoissa, vaan jossain vaiheessa on myös ruvettava pärjäämään pisteiden lisäämiseksi.
Yllä olevan ehdotuksen mukaiset listat kalvalla (Miehet, Naiset, P20, P17, T20, T17) ovat nähtävillä osoitteessa
http://www.fencing.fi/index.php?id=181 . Tämän ehdotuksen toivotaan herättävän keskustelua asiasta päättävien ihmisten parissa sekä SML:n keskustelupalstalla. Ehdotuksen muuttuvia parametreja (lähinnä kertoimet ja huomioitavien kilpailujen määrä) on tarvittaessa helppo muuttaa.
Niku Kivekäs