Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto

Finlands Fäkt- och 5-kampsförbund - Finnish Fencing and Pentathlon Association
Tänään on 21.2.2020 3:53

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 61 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 22.9.2010 9:21 
Poissa

Liittynyt: 4.1.2005 9:51
Viestit: 2321
Paikkakunta: Espoo
Hei,

Miekkailuliiton ja 5-otteluliiton mahdollista yhdistymistä työstävä strategiatyöryhmä on listannut mahdollisen liittojen yhdistymisen etuja ja haittoja.
Työryhmä pyytää nyt aktiivisia kommentteja puolesta ja vastaan. Sana on vapaa.
Keskustelupalstalla esitetyt kommentit kerätään ja käsitellään strategiatyöryhmässä.

MAHDOLLISET EDUT
Toiminnan kasvu:
- Suurempi kokonaisuus, jolla on paremmat kilpailumahdollisuudet valtionavustusten korotusten suhteen
- Synergiaetuja esim. valmennuksessa ja hallinnossa
- Mahdollistaa päätoimisen toiminnanjohtaja palkkaamisen
- Mahdollistaa osa-aikaisen valmennuspäällikön palkkaamisen
- Vapauttaa resursseja oikeaan toimintaan
- Mahdollistaa toiminnan kasvun, lisää resursseja jäsenmäärien lisäämiseksi
- Siirtyminen ammattimaisempaan toimintaan eri osa-alueilla
- Mahdollisuus 5-ottelijoiden määrän kasvuun ottamalla käyttöön miekkailuliiton toimintamalleja
- Isompi lajiyhteisö houkuttelee lisää kokeilijoita
Huippu-urheilu:
- Lajit joissa samankaltaisuuksia on suotavaa hakea toiminnallista yhteistyötä
- Olympialajeissa etuna vahvempi toiminnallinen yksikkö joka edistää huippu-urheilua
- Isolla liitolla enemmän painoarvoa olympiakomiteassa (nuoren tuki, nuorten valmentajatuki, järjestelmätuki)
- Mahdollisuus saada merkittäviä kv. tuloksia molemmissa lajeissa. Molemmissa lajeissa huipuilla tähtäin on Olympiakisoissa
- Huippu-urheilu korkeammalle tasolle >> lisää näkyvyyttä >> lisää harrastajia >> lisää edellytyksiä kehitykselle

MAHDOLLISET HAITAT

- Mahdolliset erimielisyydet yhdistyneen liiton sisällä mm. rahankäytön suhteen
- Lajien identiteettien menettäminen
- 5-ottelun toiminnassa kilpailuttamiseen sijoitettavan rahan määrä pienenee
- Ovatko lajit liian erilaiset?
- 5-ottelun peruselementtinä on ratsastustoiminnan ylläpito (5 hevosta tällä hetkellä). Ilman hevosten ylläpitoa ei ole kilpailutoimintaa. Toiminnasta myös tuottoja, siten ei operatiivisia kustannuksia. Saadaanko investointeihin Opetusministeriön erityisavustuksia myös jatkossa?


---
Strategiatyöryhmän puolesta
Lena Tallroth-Kock


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 27.9.2010 22:18 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: 9.11.2004 22:21
Viestit: 280
Paikkakunta: Helsinki
Kuulin kentältä palautetta SML:n ja SN5L:n yhdistymisestä ja toivoisin että keskustelu tästä käydään nyt täällä etukäteen, jotta kaikki asiat ja tuntemukset saataisiin kehittävässä melessä käsiteltyä.

Omasta mielestäni tämä suunta, johon liitot pyrkivät on juuri oikea erityisesti tehokkuusnäkökulmasta. Tällä tavalla niin operatiivisen kuin luottamuspohjaisen hallinnon pyörittämiseen tarvitaan 2 kertaa vähemmän resursseja. Ei tarvita kuin yksi toimisto, 2 vuosikokousta neljän sijaan, taloushallintoon liittyvät asiat menevät yhden putken läpi, hallituksen kokoukset voisivat keskittyä strategisiin kysymyksiin ja jaostojen ja työryhmien kokoukset itse operatiiviseen toimintaan jne. Tämä vapauttaa (henkilö ja raha) resurssien käyttämisen urheilijoiden ja harrastajien -siis meidän urheiluseurojen jäsenien - eduksi.

Itse olen tuossa strategiatyöryhmässä mukana ja sydämeni sykkii niin miekkailijoiden kuin 5-ottelijoiden puolesta. Jos joku ei halua julkisesti kirjoitella tuntemuksiaan ja ajatuksiaan, niin asiasta voi minulle soittaa tai sähköpostitella. Lupaan viedä viestit tarvittaessa anonyymisti työryhmälle käsiteltäväksi.

_________________
"Reaktiot ratkaisevat"


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 28.9.2010 17:32 
Poissa

Liittynyt: 3.4.2006 22:06
Viestit: 98
Paikkakunta: Joensuu
Hyvät juttu!

Yksi kokoaikainen toiminnanjohtaja on parempi kuin kaksi osa-aikaista. Yksi osa-aikainen valmennuspäällikkö on parempi kuin satunnaispalkatut.

Liittojen taloudesta en paljon tiedä, mutta päällisin puolin tuo viisiottelun hevosten ylläpito ei saisi kaatua miekkalijoiden vuotuisista jäsenmaksuvaroista rahoitettavaksi.

Seurojen osaltahan emme muuta odota kuin että KK saa muuttua KK-0-5:ksi. Viisiottelu on pyörinyt täälläkin miekkailutoiminnan laajennusajatuksena - ja siihen kai tuossa plussissa viitataan, että miekkailuliiton loistokas seurojenperustamistoiminta toisi viisiotteluunkiin uusia paikkakuntia, kun viisiottelukursseja ym. ruvettaisiin pitämään.

Tässä yhteydessä pieni oma imagomielipide: Omasta näkökulmastani on pienenä vaarana, että lajit ja uusi liitto lanseerataan lajien armeijataustaa ja sotilasurheilua esillä pitäen. Pitäisin parempana, että miekkailu lanseerataan rauhanomaisimpana kamppailulajina ja että kokonaisimagona saamme hevostytöt innostumaan muista lajeista ja sitä myötä uusia harrastajia -> uusi kilpailijoita -> (no, nuo nuolet selostuksessa ovat hyvin kertovat). Ja toimivia elinkelpoisia seuroja.

_________________
Ville Elonheimo
http://kalpa.blogit.fi


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 5.10.2010 20:45 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:11
Viestit: 363
Paikkakunta: Vantaa
En ole vakuuttunut eduista. Vastustan yhdistymistä.

Perustelen:

Miekkailun etuoikeusaseiden kannalta ei synny merkittävää valmennustyön synergiaa, vaan on todennäköistä että toiminta siirtyy - jopa jäsenmäärän mielessä oikeutetusti - yhä kalpakeskeisemmäksi ja miekkailukulttuuri sitä kautta kaventuu etuoikeusaseiden saralla. Miekkailu on laji, johon kuuluvat kaikki kolme asetta.

Herää kysymys, miksi 5-otteluliitto hakee liittymistä juuri Miekkailuliiton kanssa. Entä ammunta-, ratsastus- tai uimaliitto? Esimerkiksi ratsastajain liitto voisi tarjota sopivaa infraa ja synergiaa kopukoiden ylläpitoon, mikä on merkittävin 5-otteluun liittyvä kustannus.

Edellä mainitut "mahdolliset edut" ovat vähintään kyseenalaisia, kenties jopa naiveja, eivätkä kestä kriittistä tarkastelua. Olympiakisojen menestys tuo kaikkea hyvää, olemme sitten yhtä 5-otteluliiton kanssa tai ei. Kasvuun on mahdollisuuksia olemme yhtä tai ei - sitä on tapahtunut merkittävästi koko 2000-luvun ajan ilman 5-ottelua osana Miekkailuliiton lajikirjoa.

En tunnista mikä aiheuttaisi seurojen jäsenmäärän kasvua liittojen yhdistyessä. Liiton henkilöstön nuppiluvun kasvattaminen on mahdollista, mutta valtion tuen menettäminen, joka on riskeissä tunnistettu mahdolliseksi, voi estää nämä toiveet. Lajiyhteisömme tulee kasvamaan korkeintaan marginaalisesti ja kilpailemme lajien harrastajamäärissä edelleen kärpäs-sarjassa. Emme edelleenkään olisi missään nimessä iso liitto.

Summa summarum, tämä yhdistyminen johtaa miekkailuliitossa voimassa olevien voimasuhteiden vahvistumiseen ja on perusteltua odottaa että etuoikeusaseiden harrastajat ovat entistä pienempi ja merkityksettömämpi vähemmistö omassa liitossaan. Tämä puolestaan köyhdyttää miekkailun lajikulttuuria ja muodostaa uhan etuoikeusaseissa tapahtuvalle hitaalle virkoammiselle.

_________________
-MikaR

Acinaces armorum rex


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 5.10.2010 21:36 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:14
Viestit: 302
Mika Romanin vastaus on hyvin kantaa ottava, johon ei ole paljoa lisättävää.
"Yhdistymisen Etuja" on hakemalla haettu, jotta saataisiin hölmö asia näyttämään paremmalta.
"Edut" eivät kestä päivänvaloa ja Miksi Miekkailuliitto haluaisi kolmen lajin rinnalle neljä uutta lajia?

Mikan kysymys Miksi 5-ott liitto ei hae yhdistymistä esim. ampuma tai ratsastus liittojen kanssa?
Syy on hyvin yksinkertainen: Ampumaliitto ja Ratsastusliitto eivät halua hyyryläisiä talouden ja kilpailumenestyksen takia, joita 5-ott liitolla ei ole referenssillään.

Samaten ihmettelen ja kyseenalaistan liittymisen, miksi miekkailuliiton pitäisi kantaa vastuu liitosta, jolla on kourallinen keskenkertaisia "huippu"-urheilijoita ja laji joka on lähes joka olympidi KOK:n liipamisella, lajin sopivuudesta olympialaisiin. En hirveästi 5-ott liitossa puhuisi ääneen olympialaisiin pääsystä, koska ei ole tietoa milloin laji tiputetaan olympialaisista pois.

Rahallisesti ajateltuna..... kuinka valtionpotti jakaantuu? Miekkailuliitolla lähtee joka vuosi joukkueet alle 17v,alle 20v, ja senioreiden Em ja Mm-kisoihin. SML:n edustus-urheilijoiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 5-ott liiton "edustusryhmä".

Asiaa on kabineteissa sovittu hyvissä ajoin ja haiskahtaa pahasti,
että Pakariset vie ja Pentikäinen vikisee?

Summa Summarum EN KANNATA.

Sami Miettinen


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 6.10.2010 9:25 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:11
Viestit: 363
Paikkakunta: Vantaa
Herää siis kysymys, onko tässä kysymys vain 5-ottelun kansallisen (kilpailu)toiminnan pelastamisesta (miekkailun kustannuksella)?

Onko tosiaan niin että ammuntaliitto ja rastastajain liitto eivät pidä 5-ottelua attraktiivisena lajina?

Sinänsä haluan korostaa että minulla ei ole mitään 5-ottelua tai 5-ottelijoita vastaan - se on kunnioitettavan monipuolista fyysistä suorituskykyä vaativa laji - mutta jos se tuo miekkailuliiton toimintaan suuria riskejä ja vain näennäisiä tai pieniä hyötyjä ei yhdistymiselle ole rationaalisia perusteita.

Lopuksi, tuntuu että täällä saa käydä monologia eikä vastauksia ainakaan mitenkään ripeästi tipu hankeen edistäjiltä... onko tämä vain muodollinen ele vai aito pyrkimys avoimeen dialogiin kentän kanssa?

_________________
-MikaR

Acinaces armorum rex


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 7.10.2010 20:26 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:18
Viestit: 56
Kiitoksia kaikille hyvästä keskustelusta!

Eri näkemyksiä kannattaa laajasti arvioida aiheeseen liittyen.
Miekkailuliitolle mahdollinen yhdistyminen ei ole ehdoton - vain eräs mahdollinen vaihtoehto strategiamme toteuttamisessa.
Olemme hyvässä tilanteessa, mukavassa kasvuvauhdissa, jossa voimme valita eri reittien välillä saavuttaaksemme tavoitteemme.

Miekkailuliitto edistää ja kehittää miekkailua sekä toimii jäsentensä valtakunnallisena liittona ja yhdyssiteenä. Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Liitto kuuluu jäsenenä Kansainväliseen Miekkailuliittoon. Vaikka eri aselajia ei suoraan mainita säännöissä on ehdoton edellytys, että liitto toteuttaa kyseisten lajien tasavertaista kohtelua. Kaikkien lajien (floretti, säilä, kalpa) harrastajilla ja jäsenillä on oltava tasavertaiset mahdollisuudet harjoittaa ja edetä omassa valitsemassaan lajissaan.

Kaikki toiminnat, toimenpiteet tai käytännöt, jotka eivät toteuta tasavertaisuuden periaatetta kannattaa tuoda esille esimerkiksi ottamalla yhteyttä minuun tai hallituksen jäsen Teemu Tokolaan, joka on toiminut hallituksen epävirallisena lajien tasa-arvon valvojana. Lajien eriarvoinen kohtelu ei ole hyväksyttävää.

Tasa-arvoisuus ei kuitenkaan tarkoita miekkailijoiden samanlaista kohtelua vaan samojen periaatteiden noudattamista. Miekkailu on kilpaurheilua, jossa urheilijat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Siten mm. arvokisoihin valintojen kriteereiden tulee olla samanlaisia mutta lajien edustajat ovat edustettuina senmukaisesti kuin läpäisevät yksittäisinä urheilijoina kriteerit aselajista riippumatta. Avainasemassa lajien laadun kehittymiseksi on koulutusjärjestelmä, jonka kehittämisestä Teemu Tokola on vastannut.

Tällä hetkellä Miekkailuliiton ja 5-otteluliiton valtiolta saamien tukien ja samoin myös toimintaan käytettyjen kulujen välinen suhde on 60 suhde 40:een.
Jos 5-otteluliitto ja Miekkailuliitto yhdistyvät, suosisin tällöin toiminnan lähtökohtana mallia, jossa liitolla olisi yhteinen hallinto ja kaksi tulosyksikköä (miekkailu ja 5-ottelu).
Tällöin valtion tuesta vähennettäisiin hallintokulut (toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö, toimisto ym.) ja jäljelle jäävä osuus jaettaisiin tulosyksiköille kyseisellä suhteella: miekkailulle 60% ja 5-ottelulle 40%. Kyseiset tulosyksiköt toimisivat itsenäisesti samoin kuin erilliset liitot nykyisin. Tulosyksiköillä olisi myös omat perinteiset tulorahoituksensa. Siten nykyiset miekkkailuun ohjautuvat tulot eivät ohjautusi 5-ottelulle ja päinvastoin. Samoin kumpikin lajiyhteisö itse vastaisi omasta toiminnan aktiviteetista. Yhteisiä olisivat siis vain hallinto, seurat, hallitus ja yleiskokous. Tällä hetkellä ymmärtääkseni aktiivisia 5-otteluseuroja ovat käytännössä ainoastaan miekkailuseura(t). Tämä osaltaan selittänee 5-ottelijoiden aktiivisen lähestymisen Miekkailuliittoa kohtaan. Jokainen seura päättää tietenkin itse siitä harjoitetaanko siellä säilää, florettia, kalpaa tai 5-ottelua.

Lajit ovat luonteeltaan hyvin erilaisia ja tämä olisi otettava huomioon, jos liitot yhdistyvät. Yhdistymiseen liittyen halusin itse omakohtaisesti tutustua 5-otteluun ja kokeilla sitä käytännössä. Voin sanoa kokeiluni perusteella, että 5-ottelu ei tule koskaan olemaan laajasti harrastettu kuntoliikuntalaji mutta voi hyvin toimia huippu-urheilulajina niin kauan kuin se on osana Olympialaisia.

Suurimpana etuna olisi hallinnollisten resurssien tehokkaampi käyttö. Uskon, että hyvä toiminnanjohtaja tai valmennuspäällikkö kykenee tasapuolisesti ottamaan lajit huomioon ja käyttämään aikansa tasapuolisesti. Eihän meillä ole Olympiakomiteoitakaan kuin yksi kappale ja hyvin se tuntuu selviävän kaikkien lajien edustamisesta. Toisesta näkökulmasta katsottuna voidaan perustellusti esittää, että hyvin erilaisia yrityksiäkin on onnistuneesti fuusioitu, jotta saadaan kriittinen koko liiketoiminnalle. Tältä osin voidaan löytää samankaltisuuksia myös liikuntajärjestöjä tarkastellessa.

Itse koen, että hyvin meillä tulee sujumaan oltiin yhdessä tai erikseen. Suosin ripeitä otteita eikä asioita kannata liikaa jäädä pohtimaan. Katsotaan eri vaihtoehdot syksyn aikana. Viime kädessä seurat tekevät päätöksen syyskokouksessa ja mennään sen mukaisesti eteenpäin.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 10.10.2010 0:53 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:11
Viestit: 363
Paikkakunta: Vantaa
Sivuhuomautuksen (sori off-topic): Onnittelut Kimmolle 5-ottelun SM-pronssista!

Kimmo toikin mainiosti esille vertauksen yrityksien fuusioitumiseen. Samalla on hyvä muistaa että eri konsulttiyritysten mukaan 70-80 prosenttia (vaihtelu riippuen konsulttifirmasta) fuusioista epäonnistuu.

Yksi tärkeä syy tähän (jälleen konsulttien mukaan) on riskien aliarvioiminen tai huomiotta jättäminen (googleta "mergers fail" ja saat 9490 tulosta). Siksi toivoisin, että jos ja kun hallitus tuo tämän liittymisen syyskokoukseen, seurojen edustajat vaativat hallitukselta kelvollista riskikartoitusta ja riskienhallintasuunnitelmaa jo reilusti etukäteen.

Ei tunnu mahdottomalta, että opetusministeriön tuki uudelle liitolle pienenisi koska hallintoa pystyttäisiin hoitamaan tehokkaammin. Myös hevosten omistaminen arveluttaa - mitä tapahtuu jos ne kuolevat, loukkaantuvat tai sairastuvat? Tämä voi olla hassu kysymys, mutta miekkailijana ei minulla ole aavistustakaan tällaisista asioista. Entä jos 5-ottelu jää pois olympiaohjelmasta, mitä siitä voi seurata? Voiko miekkailun jäljellä olevaa omaisuutta joutua kulumaan 5-ottelun ylläpitoon - ja kenties toisinpäin?

Vaikka Kimmo kehoitti kirjoituksessaan toimintaan ilman turhaa pohdintaa, kehoittaisin tässä kohtaa pistämään jäitä hattuun ja huolellisesti selvittämään mitä liittymisestä seuraa - eikä vain pinkit lasit silmillä.

Se on kaino pyyntöni strategiaryhmälle.

_________________
-MikaR

Acinaces armorum rex


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 10.10.2010 14:22 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: 9.11.2004 22:21
Viestit: 280
Paikkakunta: Helsinki
Muutamia kommentteja:

Mikan huoli etuoikeusaseiden tasa-arvosta liiton sisällä on nyt oikeutettu, mutta tilanne ei mielestäni muutu mitenkään 5-ottelijoiden yhdistymisen osalta. Kimmo tuossa kuvasikin miksi ei. 5-ottelusta tulisi oma osa-alueensa ja yhdistyminen ei vie ainakaan nykyisten ajatusten/suunnitelmien valossa resursseja miekkailulta eikä 5-ottelulta. Päinvastoin yhdistymisen pitää tuoda byrokratiassa säästöjä ja tämä toivottavasti mahdollistaa täysipäiväisen työntekijän (tj) ja valmennuksen paranemisen, jolloin myös pienempien lajien (harrastajamäärien) harrastajien palvelutaso paranee.

Näiden liittojen yhdistymisestä on puhuttu liittojen välillä useasti - tämä ei ole ensimmäinen kerta. Aikaisemmin ei ole ollut syytä yhdistyä, mutta nykyinen liikuntapolitiikka ohjaa suurempiin kokonaisuuksiin ja suurempiin liittoihin. Näistä on jo esimerkkejä kuten Svoli tai uusi Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Uusia yhdistymisiä kaavaillaan muuallakin kuten Suomen Kanoottiliiton ja Suomen Soutuliiton välillä.

Sami otti esille kysymyksen, miksi 5-ottelijat eivät yhdisty uimareiden tai ampujien kanssa. Syy on hyvin yksinkertainen - suuri osa 5-ottelun seuroista kuuluu jo valmiiksi miekkailuliittoon, mutta harva niistä kuuluu muiden erikoislajien keskusjärjestöihin. Samalla, jos miettii, miten 5-ottelun harrastajat osallistuvat muiden lajien kansallisiin kisoihin, niin kyllä 5-ottelijat ehdottomasti eniten ovat osallistuneet miekkailukisoihin ja ovat itse asiassa pärjänneetkin siinä. Moni 5-ottelija on voittanut SM-mitaleita erityisesti kalvan henkilökohtaisissa ja joukkuekisoissa, mutta myös säilässä ja floretissa.

Sami epäili, että asiat olisivat päätetty jo jossain kabineteissa. Olen huolestunut, jos joku oikeasti ajattelee /kokee näin. SML:n ja 5-otteluliiton hallitustyöskentelyyn on valittu demokraattisesti ne henkilöt, jotka sydämestään haluavat lajiensa parasta ja tekevät sitä vielä vapaaehtoisesti. Ja saavat tällaista palautetta. Tarkoituksena tässä on keskustella todellisista asioista jotka liittyvät mahdolliseen yhdistymiseen.
Itse henkilökohtaisesti olen juossut strategiaryhmän kokouksessa aamuisin ennen omaa työtäni ja jos tämä olisi päätetty jossain valmiiksi, niin kyllä meille on hieno teatteri järjestetty.

Mitään lopullista ei ole vielä päätetty ja ryhmä jatkaa toimintaansa ja arvostaa asiapohjaisia palautteita, joita tänne on nyt ilmestynyt. Olen samaa mieltä Mikan kanssa siitä että Suomen Miekkailuliiton resurssit eivät saa missään nimessä vähetä yhdistymisen myötä. Tästä ovat samaa mieltä kaikki strategiatyöhön osallistuvat. Tämä pitää myös varmistaa yhdistymistä suunniteltaessa.

_________________
"Reaktiot ratkaisevat"


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 10.10.2010 23:07 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:14
Viestit: 302
[quote="Eki Karlsson"]Muutamia kommentteja:
Sami epäili, että asiat olisivat päätetty jo jossain kabineteissa. Olen huolestunut, jos joku oikeasti ajattelee /kokee näin. SML:n ja 5-otteluliiton hallitustyöskentelyyn on valittu demokraattisesti ne henkilöt, jotka sydämestään haluavat lajiensa parasta ja tekevät sitä vielä vapaaehtoisesti. Ja saavat tällaista palautetta. Tarkoituksena tässä on keskustella todellisista asioista jotka liittyvät mahdolliseen yhdistymiseen. Itse henkilökohtaisesti olen juossut strategiaryhmän kokouksessa aamuisin ennen omaa työtäni ja jos tämä olisi päätetty jossain valmiiksi, niin kyllä meille on hieno teatteri järjestetty.

Mitään lopullista ei ole vielä päätetty ja ryhmä jatkaa toimintaansa ja arvostaa asiapohjaisia palautteita, joita tänne on nyt ilmestynyt. Olen samaa mieltä Mikan kanssa siitä että Suomen Miekkailuliiton resurssit eivät saa missään nimessä vähetä yhdistymisen myötä. Tästä ovat samaa mieltä kaikki strategiatyöhön osallistuvat. Tämä pitää myös varmistaa yhdistymistä suunniteltaessa.[/quote]

Oheiseen kommenttia...

Asiaa on jo puitu keväällä, miksi se tuodaan esille pari kuukautta ennen kokousta, jotta asia voidaan hiljaisesti sopia käytävillä. Sanommatkin on selvää, että tämä peli pelataan valtakirja äänillä hiljaisesti ja haetaan nimet valtakirjoihin vaikka viimeisellä hevoskyydillä.
Eki: 15v näissä piireissä opettaa pelin hengen. Tässä pelissä ei jaeta vihreitä fair-play kortteja.

" Yhteisestä potista jakaantuu 60% miekkailu ja 40% 5-ottelu; mielestäni suhde kuuluisi olla 95:5, koska jaetaan potti seurojen suhteen tai harrastelijoiden suhteen tai edustus urheilijoiden suhteen.

HYVÄ KYSYMYS ONKIN: Mikä on 5-otteluliiton taloudellinen tilanne tällä hetkellä?
Kimmon ajatusmaailma: toimitaan ilman pohdintaa, ei ihan vakuuuta.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 13.10.2010 13:40 
Poissa

Liittynyt: 4.1.2005 9:51
Viestit: 2321
Paikkakunta: Espoo
Hei,

Tein alustavaa budjettihahmotelmaa mikäli meille toteutuu yhdistetty liitto vuonna 2011, ks. alla.
Haluan tällä osoittaa yhdistymisen miekkailulle tuoman taloudellisen edun.
Huomioi, että tämä on minun tekemä laskelma, ei siis virallinen ketään sitova versio.

Hallinnon kulut on tässä laskelmassa yhdistetty, sisältäen kokopäiväisen toiminnanjohtajan ja toimistotilat SLU-talossa.
Valtionapuun on lisätty yhdistymisestä saatu arvioitu "bonus".
Hallinnon ylijäämä on jaettu lajeille 60/40 periaatteella (valtionavun suhde 2010).
Työryhmien kulut perustuvat vuoden 2010 kulutasoon, mutta lisäsin jo uuden seuratyöryhmän (seuratyön tukemisen strategia).
5-ottelun luvut sisältävät kaikki lajikustannukset, myös hevoset.

Miekkailun ylijäämä on tässä laskelmassa 16000 euroa, joka siis voidaan jakaa miekkailun eri toiminnoille.
Minusta tämä on jo hyvä peruste liittojen yhdistymiselle!

Suurin kysymys on sitten miten valtionapu kehittyy jatkossa, siihen meillä ei ikävä kyllä ole kristallipalloa. Poliittiset päätökset vaikuttavat.

---
Lena Tallroth-Kock


Liitteet:
Budjettihahmotelma 2011.jpg
Budjettihahmotelma 2011.jpg [ 39.95 KiB | Katsottu 7373 kertaa ]
Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 13.10.2010 21:15 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:11
Viestit: 363
Paikkakunta: Vantaa
Mihin "bonus" perustuu, onko opetusministeriö myöntänyt tällaisia aiemmissa tapauksissa tms?

_________________
-MikaR

Acinaces armorum rex


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 13.10.2010 22:35 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:14
Viestit: 302
Pistää silmään että tj nauttii tänä vuonna n 1500e kuukausi palkkaa, mahdollisesti ensi vuonna 2300e/kk. Minusta hyvä korotus. Ja kummaa että toimarin vuosikulut 47000e on suurempi kuin valmennustyöryhmän budjetti. Pahasti mättää? Tuolla palkalla pitäisi tulla myös sponsorituloja liittoon, kun koko päivän töitä paiskotaan.


Ja mitä turhaa haaskata rahaa johonkin seuratyöryhmään, joka pistää haisemaan 16200e (toistaiseksi vain paperilla laskettuja summia, joilla ei toistaiseksi ole katetta).
Tuo raha pitäisi ohjata suoraan miekkailuseuroille jotka tekevät ruohonjuuri tasolla työtä ja sijaisevat kehä III ulkopuolella.

Ja loppupeleissä 16000e ei ole niin suuri summa jolla myydään laji pois.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 13.10.2010 22:39 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:18
Viestit: 56
Anteeksipyyntöni, jos edellinen kommenttini antoi mahdollisuuksia hyvinkin erilaisiin tulkintoihin. Uskoisin, että miekkailulla ja Miekkailuliitolla menee hyvin oltiin tulevaisuudessa yhdessä 5-ottelijoiden kanssa tai erikseen. Myöskään riskejä en näe kovinkaan suurina kummassakaan vaihtoehdossa. Tehdään sen mukaisesti kuin näyttää kohtuullisen kartoituksen ja eri perusteiden mukaisesti järkevimmältä tavalta toimia. Erityisen painoarvon antaisin yhtenäisen päätöksen toteutumiselle. Meidän ei kannata vaarantaa hyvää yhteistä tahtotilaa - jolloin yhdistymiseen liittyvät käytännön toimenpiteet muodostuisivat turhan haasteellisiksi. Näen myös erittäin epäedullisena, että jäisimme neuvottelutilanteeseen useammaksi vuodeksi, mikä veisi resursseja ja keskittymistä muilta potentiaalisilta kehitystoimenpiteiltä. Siten asiaa ei kannata liikaa pohtia. Jos neuvottelut etenevät suotuisasti, hallitus tekee sellaisen esityksen syyskokoukselle, jonka arvioi edistävän miekkailun etua. Syyskokouksessa seurat päättävät tahtonsa mukaisesti ja hallitus toteuttaa sen mukaisesti toimintaa. Siten myöskin siinä tapauksessa, että syyskokous päättää, että emme yhdisty, näkisin ratkaisun hyvänä ja neuvottelut loppuunsaatetuiksi.

Kuten aikaisemmin totesin liittojen yhdistymisessä kyse olisi hallintotoimien yhdistämisestä ja lajitoiminnot tulisivat olemaan edelleen itsenäisiä ja vastaamaan itsenäisesti omista tuloista ja menoista. Arvioisin, että Opetusministeriön tuki uudelle liitolle ei pienenisi sillä perusteella, että uudessa tilanteessa pysytyisimme hallintoa hoitamaan tehokkaammin. Ministeriön tavoitteena ei ole hallinnon tukeminen vaan tuen ohjaaminen liikuntaan. Opetusministeriöllä ei ole myöskään suunnitelmia vähentää liikunnan tukemista. Mahdolliset leikkaukset pieniltä lajiliitoilta liittyvät tavoitteisiin, joilla pyritään vähentämään hallintokulujen osuutta sekä liittojen toiminnassa että myös Opetusministeriön omassa toiminnassa. Liikunnan saaman tuen määrä tulee itseasiassa lisääntymään lähivuosina - ei laskemaan. Hevosten omistaminen ei myöskään tulisi arveluttaa miekkailijoita, koska niihin liittyvistä kustannuksista ja investoinnista tulisivat yhdistyneessä liitossa vastaamaan 5-ottelun lajitoiminto käytössään olevilla tuloillaan Lenan esittämän budjettimallin mukaisesti. Mahdollisesti liitto tulisi hakemaan myös tulevaisuudessa erityismäärärahoja kuten ennenkin kyseisiin kuluihin mutta kyseinen erityismääräraha ei olisi poissa miekkailijoiden saamasta tuesta.

Yhteisesti saadusta valtionavusta jakaantuisi 60% miekkailulle ja 40% 5-ottelulle, koska tämä on Opetusministeriön antaman valtionavun suuruussuhde tällä hetkellä. Suosisin yhdistymiseen liittyen toimintamallia, jossa kyseistä jakosuhdetta tarkistettaisiin indeksikorotuksella vuosittain sen mukaisesti kuin jompikumpi lajeista on merkittävästi lisännyt harrastajia kappalemääräisesti. Opetusministeriön myöntämät valtionavut vastaavantyyppisille urheilulajeille kuin miekkailu (esim. Taekwondo, Karate, Judo, Nyrkkeily) ovat suoraan kasvavassa suhteessa harrastajamäärään. Siten jos miekkailijoiden määrä esimerkiksi kaksinkertaistuu, tulisi se itsenäisenä liittona saamaan todennäköisesti kaksinkertaisen valtionavun. Siten yhdistyneessä liitossa (jos samanaikaisesti 5-ottelijoiden jäsemäärä ei ole lisääntynyt kahdella tuhannella) miekkailun lajitoiminnon tulisi saada suurempi prosenttiosuus, joka vastaa sitä valtionavun määrää, jonka se saisi toimiessaan itsenäisenä liittona suuremmalla jäsenmäärällä. Lisäksi suosin ajatusta, että sovimme 5 vuoden määräajan, jonka jälkeen yleiskokous voi vapaasti äänestää esimerkiksi 2/3 enemmistöllä jakosuhteesta. Siten jos 5-ottelu ei tule olemaan olympialaji tulevaisuudessa, tulisi kyseisessä muuttuneessa tilanteessa arvioida jakosuhde radikaalimmin uudestaan, sillä kyseisessä tilanteessa 5-ottelun saaman valtionavun määrä tulisi todennäköisesti merkittävästi pienenemään sen toimiessa itsenäisenä liittona.

Näillä reunaehdoilla ja niihin liittyvien määrittelyjen onnistuessa en näe merkittäviä riskejä liittojen yhdistymisessä.

On totta, että suuri osa yritysten fuusioista epäonnistuu samoin kuin suuri osa fuusioiden riskikartoituksista epäonnistuu, konsulteista epäonnistuu ja itseasiassa suuri osa yrityksistä epäonnistuu ja katoaa kaupparekisteristä ensimmäisten elinvuosien jälkeen. Puhumattakaan miekkailukisoista, joissa suurin osa miekkailijoista epäonnistuu ja vain yksi voi voittaa. Siitä huolimatta kannattaa miekkailla, kannattaa yrittää ja kannattavia fuusioita tehdään yhä uudestaan. Hyvä miekkailija ei harmittele, jos joskus jää toiseksi. Hallittu liiketoiminnallinen riski kannattaa, jos riski ei ole kohtuuton käytettävissä olevaan varallisuuteen nähden. Oleellista on, että ei ota kohtuuttomia riskejä ja osaa arvioida realistisesti hyötypotentiaalin.

Näkisin, että käymme erittäin hyvää keskustelua aiheeseen liittyen. Kiitos siitä jo tässä vaiheessa kaikille osapuolille.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 14.10.2010 11:11 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:18
Viestit: 56
Täydennyksenä keskusteluun.
Tällä hetkellä Miekkailuliiton toiminnanjohtaja toimii osa-aikaisena. Nykyinen tuntimäärä ei ole riittävä suhteessa liiton kokoon ja toiminnan hyvään kehitykseen.
Toiminnanjohtajan päätoimisuus on keskeisiä toimenpiteitä strategiamme mitattavien tavoitteiden toteutuksessa (kts. strategian luku 8. "TAVOITTEET 2006-2016").
Päätoimisuus on tehokkain toimenpide resurssien lisäämiseksi sekä varmistaa toiminnan jatkuvuuden sekä ammatillisesti sopivan henkilön tehtävään myös tulevaisuudessaa.
Liiton toiminnanjohtaja toteuttaa toimintasuunnitelman mukaisesti hallituksen hänelle määrämiä tehtäviä.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 61 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com