Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto

Finlands Fäkt- och 5-kampsförbund - Finnish Fencing and Pentathlon Association
Tänään on 19.5.2024 10:34

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 24.8.2007 14:31 
Poissa

Liittynyt: 16.5.2005 21:51
Viestit: 107
Paikkakunta: Lappeenranta
Olavinlinnasta uutta potkua veteraanimiekkailuun

Elokuun alussa Savonlinnassa Olavinlinnan oopperalavalla järjestetyt veteraanien SM-kisat keräsivät paikalle enemmän osanottajia kuin mitkään veteraanien kotimaiset miekkailukilpailut aikaisemmin.

Osanottajat ovat ylistäneet kisoja ja niiden mahtavia puitteita. Pyhän Olavin Miekkailijoiden satsaus järjestelyihin oli huomattava ja he onnistuivat puuhassa erinomaisesti. Suuri kiitos heille mieliin painuneesta tapahtumasta!

Veteraanien SM-kisojen historiassa Olavinlinnassa pystyttiin ensimmäistä kertaa järjestämään henkilökohtaisissa kisoissa sarjoja eri ikäryhmille ja ensimmäistä kertaa oteltiin myös veteraanien joukkuemestaruuksista, mikä onnistuttiin toteuttamaan miesten kaikilla aseilla.

Niissä henkilökohtaisten kilpailujen sarjoissa, joissa ottelijoiden ikäerot olivat suuria, sovellettiin tasoitusjärjestelmää. Viiden osuman ottelussa kymmenen vuoden ikäero pelkästään syntymävuosia tarkastelemalla antoi vanhemmalle ottelijalle edun niin, että nuorempi aloitti ottelun tilanteesta -1 – 0. Jos ikäero oli vähintään kaksikymmentä vuotta, ottelu aloitettiin tilanteesta -2 – 0. Kymmenen osuman pudotusottelussa tuo hyvitys tuplattiin.

Joukkuekilpailuissa sovellettiin vastaavaa tasoituskäytäntöä yksittäisissä otteluissa. Kun kisojen järjestäjä oli löytänyt liiton sivuilta käyttöönsä ainoastaan ”viestimuotoisten” joukkuekilpailujen pöytäkirjat, kilpailut vedettiin läpi niiden mukaisesti eikä noudatettu esim. veteraanien EM-kisoissa käytettävää henkilökohtaisiin otteluvoittoihin perustuvaa kilpailumuotoa, mikä on miekkailussa perinteinen tapa.


Veteraanikisojen kilpailumääräykset ja suositukset

Olavinlinnan kisoissa noudatetusta tasoituskäytännöstä tuli monenlaista palautetta. Joukkuekisoihin meillä otettu uusi omintakeinen kilpailumääräys, jonka mukaan joukkue voidaan muodostaa miekkailijoista, jotka ovat täyttäneet 40 vuotta, todettiin hyväksi. Tämä poikkeaa kansainvälisestä käytännöstä, missä kolmen miekkailijan yhteisiän tulee olla 150 tai naisilla 140 vuotta.

Keskustelujen jälkeen veteraanityöryhmä suosittelee, että jatkossa sekä henkilökohtaisissa että joukkuekilpailuissa Suomessa sovellettaisiin edelleenkin nyt käytettyä tasoitusjärjestelmää, mutta että joukkuekisat vietäisiin läpi vanhaa kilpailumuotoa noudattaen. Se on kilpailujen läpiviennin kannalta nopeampi tapa. Lisäksi vanhassa kilpailumuodossa joukkue, jossa on yksi erittäin hyvä, yleensä myös nuorehko ja kaksi tai kolme selvästi heikompaa miekkailijaa, ei menesty yhtä hyvin kuin ”viestikilpailussa”. Tämä on enemmän veteraanimiekkailun hengen mukaista.

Liiton sivuille tullaan lisäämään myös perinteisen joukkuekilpailumenetelmän pöytäkirjalomakkeet.


Ranking-järjestelmä veteraaneille

Olavinlinnan SM-kisasta alkaen käynnistyy veteraanien ranking-pisteiden laskenta. Järjestelmä tulee käyttöön kaikille aseille. Veteraanien ikäryhmiä ei tässä vaiheessa eritellä, vaan käsitellään pelkästään yli 40-vuotiaita naisia ja miehiä.

Veteraanien ranking-pisteiden laskentaan otetaan mukaan vain tietyt yleisen sarjan kilpailut. Lisäksi ranking-pisteitä kertyy kaikista veteraanikisoista Suomessa ja ulkomailla. Ajatuksena on, että valituissa yleisen sarjan kisoissa myös parhaat veteraanit palkitaan erikseen. Järjestelmän pääasiallisena tarkoituksena on innostaa varttuneempia miekkailun harrastajia mukaan kilpailemaan. Rankingpisteet toimivat myös yhtenä valintakriteerinä valittaessa veteraanien edustusjoukkueita.

Yleisen sarjan kilpailuista poimitaan veteraanien keskinäinen paremmuusjärjestys ja heille annetaan sijoituspisteitä niin, että viimeinen saa 1 pisteen, toiseksi viimeinen 2 pistettä, kolmanneksi viimeinen 3 pistettä jne. Sijoituspisteet paranevat yhdellä pisteellä sijoituksen noustessa yhden sijan aina parhaaseen veteraaniin asti.

Lisäksi annetaan bonus-pisteitä veteraanin noustessa yleisessä sarjassa cup-kierroksilla eteenpäin.
Peter Grönholm tulee ylläpitämään veteraanien ranking-taulukoita. Täsmälliset pisteiden laskentasäännöt tullaan julkaisemaan liiton sivuilla erikseen.

Kilpailut, jotka otetaan mukaan veteraanirankingiin, ovat:

- veteraanien SM-kisat
- Nils Sjöblom Memorial
- Kupittaa Tournamentin veteraanikilpailut
- YM:n juhlakilpailut
- Särestö Open
- Erkki Kerttula Memorial
- Jyväskylän miekkailumaratooni
- Oulun Miekkailijoiden kesäkisat

Veteraanityöryhmän puolesta iloisin miekkailuterveisin,

Ilkka


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com