Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto

Finlands Fäkt- och 5-kampsförbund - Finnish Fencing and Pentathlon Association
Tänään on 27.11.2022 14:50

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 21.10.2009 22:23 
Poissa

Liittynyt: 6.12.2004 13:14
Viestit: 302
JOS TARVITSET SAIRAUDEN (ASTMA,DIABETES YMS) HOITOON LÄÄKEAINEITA JOTKA OVAT URHEILUSSA KIELLETTYJÄ, SINUN PITÄÄ HANKKIA ERILLINEN LUPA SIIHEN:

OHEISESTA LINKISTÄ LISÄÄ:
http://www.antidoping.fi >>
http://www.antidoping.fi/view.cfm?page= ... D3FF707163

LOMAKE:
http://www.antidoping.fi/resourcedispla ... 523827614c

*
*
Erivapaus urheilijan lääkityksessä

WADA:n uudistettu Kansainvälinen erivapausstandardi tuli voimaan 1.1.2009. Uudistusten myötä ilmoitusmenettelyyn perustuva erivapaus (ATUE) on poistunut. Tilalle on tullut:
Astman ja astman kaltaisten tilojen hoitoon keuhkoinhalaatioina käytettävien formoterolin, salbutamolin, salmeterolin ja terbutaliinin osalta, määritellyt minimivaatimukset täyttävä, joko etukäteen haettava erivapaus (Therapeutic Use Exemption, TUE) tai taannehtiva erivapaus (Retroactive TUE). Mikäli urheilijalla on erivapausstandardin ja ohjeiden mukaisesti mahdollisuus taannehtivaan erivapauteen, hänen tulee ilmoittaa näiden aineiden käytöstä heti, kun käyttö alkaa, käyttäen mahdollisuuksien mukaan joko ADAMS -järjestelmää tai ADT:n lomaketta. Ohjeet siitä, kenellä on mahdollisuus tässä kohdassa mainittuun taannehtivaan erivapauteen löytyvät kohdasta ADT:n menettelyohje ja tasomäärittely. Katso määritellyt minimivaatimukset englanniksi Kansainvälisestä erivapausstandardista (International Standard for Therapeutic Use Exemptions) tai suomeksi kohdasta Astmalääkitys.

HUOM! Kansainvälisen lajiliittonsa rekisteröityyn testauspooliin kuuluvat urheilijat hakevat aina erivapauden etukäteen kansainväliseltä lajiliitoltaan.

Keuhkoinhalaatioina ja paikallisina pistoksina käytettävistä glukokortikosteroideista tulee urheilijan itse tehdä lääkkeenkäyttöilmoitus (Declaration of Use), Kansainvälisen erivapaustandardin mukaisesti (käyttäen mahdollisuuksien mukaan joko ADAMS -järjestelmää tai ADT:n lomaketta).

Urheilijan on myös otettava huomioon, että ennen vuotta 2009 myönnettyjen ilmoitusmenettelyyn perustuvien erivapauksien (ATUE) voimassaolo päättyy 31.12.2009, ellei niitä kirjallisesti peruta tai elleivät ne umpeudu jo ennen 31.12.2009.


Kansallisen tason urheilijat ja kansalliset urheilutapahtumat

Tasomäärittely

Kansainvälisen tason urheilijat ja kansainväliset urheilutapahtumat

Erivapauden edellytykset

Erivapaushakemuksen käsittely

Erivapauspäätöksestä valittaminen

Erivapauden uusiminen

Kansallisen tason urheilijat ja kansalliset urheilutapahtumat

ADT:n erivapauslautakunta voi urheilijan kirjallisesta anomuksesta myöntää määräaikaisen (voimassaoloaika käy ilmi urheilijalle lähetettävästä todistuksesta) erivapauden kielletyn aineen ja/tai menetelmän käyttämiseen WADA:n vahvistaman Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti. ADT:n tekemä erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja Suomessa.


Tasomäärittely

ADT:n testauspooleihin ja muutoin tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee iästä riippumatta hakea erivapaudet Kansainvälisen erivapausstandardin ja ADT:n ohjeiden mukaisesti.
Muiden (tasomäärittelyn ulkopuolella olevien) urheilijoiden kohdalla ADT tarkistaa jälkikäteen, että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden käytölle on lääketieteellinen peruste. Tällöin ADT pyytää urheilijaa toimittamaan tarvittavat todistukset ja selvitykset jälkikäteen.
Poikkeus: kansainvälisen tason urheilijoiden ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden erivapautta koskevat hakemukset on urheilijan toimitettava etukäteen kansainväliselle lajiliitolleen (kansainvälisen lajiliiton sääntöjen mukaisesti) iästä ja kansallisesta tasosta riippumatta. Mikäli urheilijalla on ADT:n hyväksymä erivapaus, urheilijan tulee selvittää, hyväksyykö kansainvälinen lajiliitto ADT:n tekemän erivapauspäätöksen.
Tästä näet ADT:n menettelyohjeen ja tasomäärittelyn.

Kansainvälisen tason urheilijat ja kansainväliset urheilutapahtumat

WADA:n laatimassa kansainvälisessä säännöstössä on erivapauksien osalta määrätty toimivaltajako siten, että kansainvälisen lajiliiton tehtävänä on hoitaa kansainvälisen tason urheilijoiden ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden erivapausmenettely. Kansainvälisen tason urheilijoiden ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden on selvitettävä erivapauteen liittyvät menettelyt kansalliselta lajiliitolta tai kansainväliseltä lajiliitolta. Erivapautta koskevat hakemukset on urheilijan toimitettava tarvittaessa kansainväliselle lajiliitolleen (englanniksi täytettynä ja kansainvälisen lajiliiton lomakkeella, mikäli sellainen on olemassa).
Huom! Ota aina itsellesi kopio täytetystä erivapauslomakkeesta.
Urheilijan tulee toimittaa kopio kansainvälisen lajiliiton erivapauspäätöksestä tiedoksi ADT:lle.

Erivapauden edellytykset

Erivapaus voidaan myöntää kaikille Suomen antidopingsäännöstön piiriin kuuluville urheilijoille.
Erivapaus voidaan myöntää mille hyvänsä WADA:n kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitulle hoitomuodolle, mutta sen tulee täyttää seuraavat ehdot:
Lääkitys tai menetelmä on urheilijan hoidon kannalta välttämätön, ja urheilijalle seuraa terveydellisiä haittoja, mikäli hän lopettaa kyseisen lääkkeen tai menetelmän käytön.
Lääkityksen tai menetelmän käytön syy ei saa olla seurausta aiemmasta jonkin kielletyn lääkkeen tai menetelmän ei-lääketieteellisestä käytöstä.
Lääkitykselle tai menetelmälle ei ole olemassa asianmukaista vaihtoehtoista lääkitystä tai muuta hoitoa.
Lääkkeen tai menetelmän hoidollinen käyttö ei saa tuottaa urheilijalle ylimääräistä hyötyä terveisiin urheilijoihin verrattuna, eli se ei saa kohottaa urheilijan suorituskykyä korkeammalle tasolle kuin mitä se olisi ilman sairauden aiheuttamaa haitallista vaikutusta suorituskykyyn.
Erivapauden voi saada taannehtivasti (Retroactive TUE) vain seuraavissa tilanteissa:
a. Kun lääkkeen tai menetelmän käyttö on ollut välttämätöntä akuutissa lääketieteellisessä hätätilanteessa.
b. Kun lääkkeen tai menetelmän käyttö on tapahtunut ennalta arvaamattomassa äkillisessä tilanteessa, jolloin urheilijalla ei ole ollut aikaa tai mahdollisuutta jättää erivapausanomusta tai erivapauslautakunnalla ei ole ollut aikaa tai mahdollisuutta käsitellä erivapausanomusta ennen dopingtestiä.
c. Kun urheilijalla on erivapausstandardin ja ohjeiden mukaisesti mahdollisuus taannehtivaan erivapauteen keuhkoinhalaatioina käytettävien formoterolin, salbutamolin, salmeterolin ja terbutaliinin osalta.
Erivapauslomake
Erivapautta anotaan Hakemuslomakkeella (Application Form, TUE) minkä hyvänsä kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitun aineen tai menetelmän käytölle.
Lääkkeenkäyttöilmoitus
Keuhkoinhalaatioina ja paikallisina pistoksina käytettävistä glukokortikosteroideista tulee urheilijan itse tehdä Lääkkeenkäyttöilmoitus (Declaration of Use). Mikäli urheilijan käytössä ei ole ADAMS -järjestelmää, voi lääkkeenkäyttöilmoituksen tehdä ADT:lle käyttäen ADT:n Lääkkeenkäyttöilmoituslomaketta.
Mikäli urheilijalla on erivapausstandardin ja ohjeiden mukaisesti mahdollisuus taannehtivaan erivapauteen astman ja astman kaltaisten tilojen hoitoon keuhkoinhalaatioina käytettävien formoterolin, salbutamolin, salmeterolin ja terbutaliinin osalta, hänen tulee tehdä lääkkeenkäyttöilmoitus heti, kun käyttö alkaa (käyttäen mahdollisuuksien mukaan joko ADAMS -järjestelmää tai ADT:n lomaketta). Ohjeet siitä, kenellä on mahdollisuus taannehtivaan erivapauteen astman ja astman kaltaisten tilojen hoitoon keuhkoinhalaatioina käytettävien formoterolin, salbutamolin, salmeterolin ja terbutaliinin osalta löytyvät kohdasta ADT:n menettelyohje ja tasomäärittely.
Hakemuslomake (Application Form, TUE)
Lääkkeenkäyttöilmoitus (Declaration of Use)
ADT:n suomi–englanti-lomakkeet voi täyttää ja tulostaa yllä olevista linkeistä. WADA:n lomakkeen voi tulostaa WADA:n internetsivuilta ja kansainvälisen lajiliiton lomakkeen kansainvälisen lajiliiton sivuilta.
Lomakkeet ovat pdf-tiedostoja, ja niiden avaamiseksi tarvitsee Adobe Acrobat -ohjelman.
Lataa katseluohjelma ilmaiseksi.

Erivapaushakemuksen käsittely

(kansallisen tason urheilijat ja kansalliset urheilutapahtumat)

Erivapaushakemus on jätettävä vähintään 21 vuorokautta ennen kuin erivapauden kohteena olevaa lääkitystä tai menetelmää aiotaan käyttää.

Erivapaushakemuslomake osoitetaan Suomen Antidopingtoimikunnan erivapauslautakunnalle ja toimitetaan osoitteeseen Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry, Radiokatu 20, 00240 Helsinki.
Huom! Ota aina itsellesi kopio täytetystä erivapauslomakkeesta.
ADT:n erivapauslautakunta voi halutessaan pyytää urheilijalta lisäselvityksiä tai -tutkimuksia erivapauden arvioimiseksi. Urheilija saa myönnetystä erivapaudesta todistuksen ADT:n erivapauslautakunnalta.
Lupa lääkkeiden käyttöön tulee voimaan ADT:n erivapauslautakunnan määräämänä ajankohtana, yleensä välittömästi erivapauslautakunnan myönteisen päätöksen ja erivapaustodistuksen kirjoittamisen jälkeen. On huomattava, että ADT:n rekisteröityyn testauspooliin kuuluvien urheilijoiden erivapaudet voidaan vielä arvioida WADA:n erivapauskomiteassa, joka voi muuttaa päätöstä 30 vuorokauden kuluessa saatuaan sen tiedoksi. Mikäli WADA peruu ADT:n erivapauslautakunnan myönteisen päätöksen, urheilijalla on 14 vuorokautta aikaa WADA:n päätöksestä lukien lopettaa kyseisen lääkityksen tai menetelmän käyttö ilman, että häntä rangaistaisiin siitä.
Urheilijan on pidettävä todistus erivapaudesta aina mukanaan ja se on esitettävä dopingtestissä.

Erivapauspäätöksestä valittaminen

Urheilija voi valittaa ADT:n erivapauslautakunnan kielteisestä erivapauspäätöksestä joko WADA:n erivapauskomitealle, valvontalautakunnalle tai Urheilun oikeusturvalautakunnalle.


Erivapauden uusiminen

Erivapaudet ovat määräaikaisia ja urheilija on vastuussa erivapauden uusimisesta. Erivapauden uusimiseksi on toimitettava uusi hakemuslomake


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com